Re: F16: Webcam by Logitech (Orbicam) is not working



On Mon, Apr 16, 2012 at 12:01 AM, Antonio M
<antonio.montagnani@xxxxxxxxx> wrote:


Il giorno 16 aprile 2012 05:37, Bill Davidsen <davidsen@xxxxxxx> ha scritto:

antonio montagnani wrote:

Tommy Pham ha scritto / said the following il giorno/on 15/04/2012 09:02:

On Sat, Apr 14, 2012 at 11:32 PM, Tommy Pham<tommyhp2@xxxxxxxxx> wrote:

On Sat, Apr 14, 2012 at 11:24 PM, antonio montagnani
<antonio.montagnani@xxxxxxxx> wrote:

Tommy Pham ha scritto / said the following il giorno/on 15/04/2012
01:13:


On Sat, Apr 14, 2012 at 1:54 PM, antonio montagnani
<antonio.montagnani@xxxxxxxx> wrote:


Installed F16 on a quite old laptop (Acer 5672WLMI) of a friend of
mine
replacing WinXp: everything is o.k., Fedora is running smoothly, the
only
problem is that the webcam is not recognized, also lsusb doesn't
show
anything.
I guess that webcam is a Logitech Orbicam, from the specification,
also
the
hardware lister doesn't show anything.

Any clue??
--
Antonio M
Skype: amontag52

Linux Fedora F16 (Verne) on Acer 5720

http://lugsaronno.altervista.org
http://www.campingmonterosa.com
http://www.studiodacolpaloschi.it



--




Search for uvc (USB Video Class) driver. It may support your webcam
in question.

HTH,
Tommy



tnx

I don't understand why on my personal Acer (That is an Aspire5720)
uvcvideo
is loaded....shall I have to try modprobe the driver???


Did you do 'yum search uvc'? I don't remember the off the top of my
head what packages you'll need but according to [1], it should support
your webcam:
046d:09b0 Acer OrbiCam (Acer notebooks) Logitech

from [1] also:
Linux 2.6.26 and newer includes the Linux UVC driver natively. You
will not need to download the driver sources manually unless you want
to test a newer version or help with development.

the UVC 1.1.1 works for both my Logitech Quickcam STX, Orbit MP, and
Lenovo T420 integrated webcam.

HTH,
Tommy

[1] http://www.ideasonboard.org/uvc/



--
Antonio M
Skype: amontag52

Linux Fedora F16 (Verne) on Acer 5720

http://lugsaronno.altervista.org
http://www.campingmonterosa.com
http://www.studiodacolpaloschi.it


You might need to install libwebcam. Check dmesg if your kernel is
able to detect the webcam:

[tommy@fedora ~]$ dmesg|grep -i 046d
[ 1.568207] usb 2-2: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=08c2
[ 2.365103] usb 5-3: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=08ad
[ 21.662569] gspca_main: gspca_zc3xx-2.14.0 probing 046d:08ad
[ 22.671076] uvcvideo: Found UVC 1.00 device<unnamed> (046d:08c2)
[ 235.310178] usb 2-2: New USB device found, idVendor=046d,
idProduct=08c2
[ 235.312371] uvcvideo: Found UVC 1.00 device<unnamed> (046d:08c2)
[ 238.296592] input: UVC Camera (046d:08c2) as
/devices/pci0000:00/0000:00:13.2
[ 368.664065] usb 5-3: New USB device found, idVendor=046d,
idProduct=08ad
[ 368.666116] gspca_main: gspca_zc3xx-2.14.0 probing 046d:08ad
[ 370.717243] usb 2-2: New USB device found, idVendor=046d,
idProduct=08c2
[ 370.718561] uvcvideo: Found UVC 1.00 device<unnamed> (046d:08c2)
[ 373.703270] input: UVC Camera (046d:08c2) as
/devices/pci0000:00/0000:00:13.2

Note that the UVC has problem detecting my Orbit MP (046d:08c2)
properly upon boot/reboot. I have to disconnect and reconnect it.

HTH,
Tommy


my webcam is integrated so I cannot disconnect it...and I don't see any
camera
device in lsusb. no improvement also after libwebcam installation.


At this point I would certainly suggest looking at the /var/log/messages
to see if the camera is detected, and I also would think that the camera
would show if it were USB connected, lsusb is good about providing vendor
code and such when it doesn't know what the device is.

Three thoughts:
1 - are you sure it's USB connected?
2 - does it have a "privacy shutter" you can slide over the lens? That
might take it off the bus.
3 - is it enabled in the BIOS?

--
Bill Davidsen <davidsen@xxxxxxx>
 "We have more to fear from the bungling of the incompetent than from
the machinations of the wicked."  - from Slashdot

--
users mailing list
users@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
To unsubscribe or change subscription options:
https://admin.fedoraproject.org/mailman/listinfo/users
Guidelines: http://fedoraproject.org/wiki/Mailing_list_guidelines
Have a question? Ask away: http://ask.fedoraproject.org


/var/log/messages doesn't show any webcam
It is enabled in the bios as it was working in Windows Xp, that was
previously installed
I will check if any (hidden) switch is present ....at first glance I didn't
see any

Tnx for help

--
Antonio Montagnani
Skype : amontag52

Linux Fedora 16 Verne


Did you get this when you 'lsmod|grep -i uvc'?

[root@fedora-l OpenSource]# lsmod|grep -i uvc
uvcvideo 76346 0
videobuf2_core 31894 1 uvcvideo
videodev 106837 2 uvcvideo,videobuf2_core
media 20444 2 uvcvideo,videodev
videobuf2_vmalloc 12967 1 uvcvideo

What do you get when you 'cat /var/log/messages|grep -i 046d' ?
--
users mailing list
users@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
To unsubscribe or change subscription options:
https://admin.fedoraproject.org/mailman/listinfo/users
Guidelines: http://fedoraproject.org/wiki/Mailing_list_guidelines
Have a question? Ask away: http://ask.fedoraproject.org


Relevant Pages