USB Printers in 2.6-test8

From: Bill Atkins (dejaspam_at_batkins.com)
Date: 10/21/03


Date: 20 Oct 2003 17:18:58 -0700

I'm trying to get a usb printer set up with 2.6-test7. What modules
do i have to load to make it happen? USB support is definitely
working, because I get messages in /var/log/messages when i plug it
in, but it doesn't seem to recognize that it's a printer.

This is the output of lsmod:

usblp 13312 0
uhci_hcd 32272 0
natsemi 25504 0
parport_pc 24552 1
lp 9984 0
parport 29088 2 parport_pc,lp
usbcore 111964 4 usblp,uhci_hcd
ide_scsi 15104 0

I'm led to believe that I should expect something like this:

hub.c: USB new device connect on bus2/2, assigned device number 2
printer.c: usblp0: USB bidirectional printer dev 2 if 0 alt 1 proto 2
vid 0x03F0 pid 0x1104

in /var/log/messages (that's 2.4 text, so it may be different now).
Instead, I get:

Oct 20 19:44:29 localhost kernel: hub 2-0:1.0: new USB device on port
1, assigned address 4
Oct 20 19:44:29 localhost kernel: hub 2-0:1.0: new USB device on port
1, assigned address 5

Any ideas? I don't get anything at all in /dev/usb (I'm running
devfs, by the way). /proc/bus/usb contains the 001, 002, and 003
directories. /proc/bus/usb/devices contains:

T: Bus=03 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06
S: Manufacturer=Linux 2.6.0-test8 uhci_hcd
S: Product=UHCI Host Controller
S: SerialNumber=0000:00:11.4
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06
S: Manufacturer=Linux 2.6.0-test8 uhci_hcd
S: Product=UHCI Host Controller
S: SerialNumber=0000:00:11.3
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 2
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06
S: Manufacturer=Linux 2.6.0-test8 uhci_hcd
S: Product=UHCI Host Controller
S: SerialNumber=0000:00:11.2
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

None of these entries indicate that a printer is attached, however.

Any help at all would be appreciated.

TIA,
Bill